Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Υπεύθυνη θέση σε μια κρίσιμη ώρα



Συνέντευξη με τον Ιωάννη Κριαρά Υποψήφιο Βουλευτή του Νομού Χανίων με τη Δημοκρατική Συμμαχία

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά ποιές είναι οι προτάσεις σας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση;
Κριαράς Ιωάννης: Πιστεύουμε και εμμένουμε σε άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές, άμεσες αποκρατικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ και των κρατικών εταιρειών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές αγορές σε όλους και να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός, με πιο ποιοτικές και πιο φθηνές υπηρεσίες για τους πολίτες.
Ζητάμε την κατάργηση των αντικινήτρων που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Στηρίζουμε και πιστεύουμε στην επένδυση στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, τομείς των οποίων τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μπορούμε και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε τώρα.
Παράλληλα, μαζί με τους Ευρωπαίους φιλελευθέρους πιέζουμε εδώ και ένα χρόνο για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Εάν οι προτάσεις μας είχαν εισακουστεί εγκαίρως, ίσως η σημερινή εικόνα της χώρας να ήταν τελείως διαφορετική και να διαχειριζόμασταν την κατάσταση με διαφορετικούς όρους αποφεύγοντας τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου που οδηγούν στην κοινωνική εξαθλίωση μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά πιστεύετε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και ότι πράγματι υπάρχει Ευρωπαϊκή Προοπτική;
Κριαράς Ιωάννης: Την ώρα που οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών πληθαίνουν, οφείλουμε να επιλέξουμε σωστά, μακριά από εύκολες και μαγικές λύσεις που δεν απηχούν την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τη συνολική μας παρουσία στην Ευρώπη εξαιτίας των δημοσιονομικών μας προβλημάτων. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει από κοινού να προχωρήσουν στην προπαρασκευή θέσεων που η κυβέρνηση που θα προκύψει θα  παρουσιάσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της Ένωσης και της Ευρωζώνης. Δε μπορούμε ποτέ να ξεχνάμε, πως όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε, είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και πρέπει να μείνουμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον επαναπροσδιορισμό του Ευρωπαϊκού οράματος.
Πιστεύω ότι η χώρα εάν προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, με τη διευκόλυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη μείωση του κράτους θα απομακρύνεται μέρα με τη μέρα από το φρικτό ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, θα στηρίζεται σε στέρεες αναπτυξιακές βάσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά γιατί πιστεύετε πως η Δημοκρατική Συμμαχία κινείται διαφορετικά από τα δύο μεγάλα κόμματα;
Κριαράς Ιωάννης: Το πιο ουσιαστικό πλεονέκτημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ότι έχουμε αντιληφθεί το τέλος μιας εποχής ανεύθυνων και μικροπρεπών πολιτικών που εξυπηρετούσαν πεθαμένες πια λογικές. Μπορούμε και είμαστε σε θέση να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τον τρόπο για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί. Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στην Βουλή μετά τις εκλογές. Και ξέρετε από πού αντλούμε αυτή την ισχυρή πεποίθηση; Η βεβαιότητά μας προκύπτει από την σκληρή δουλειά και προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει ως Δημοκρατική Συμμαχία πάνω στην θέσεις μας, τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και για την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Η Δημοκρατική Συμμαχία γεννήθηκε από την ανάγκη των Ελλήνων πολιτών για μια σύγχρονη, ρεαλιστική και υπεύθυνη πολιτική φωνή και πιστεύω ότι το πολιτικό αύριο της χώρας θα την έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά πώς βλέπετε την επόμενη μέρα των εκλογών;
Κριαράς Ιωάννης: Πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται την επόμενη μέρα των εκλογών έναν ευρύ μετεκλογικό συνασπισμό που θα πετύχει προγραμματική σύγκληση και το σημαντικότερο θα πετύχει να εκπροσωπήσει την ελληνική κοινωνία όπως αξίζει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης και της υπευθυνότητας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά πώς πιστεύετε ότι θα κινηθούν τα άλλα κόμματα;
Κριαράς Ιωάννης: Μένει να φανεί κατά πόσο το σύνολο των κομμάτων θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν θα σταθούν αξιοπρεπώς απέναντι στις προκλήσεις αυτής της συγκυρίας. Γιατί όπως φάνηκε μέχρι σήμερα τα γεγονότα προσπέρασαν το ΠΑΣΟΚ και το άφησαν πίσω να ασθμαίνει απογυμνωμένο πολιτικά.  Όσο για τη ΔΗΜΑΡ ενώ καταψήφισε στην ελληνική Βουλή το πακέτο στήριξης έπειτα εξαπέλυσε μομφές κατά της γερμανικής αριστεράς γιατί το καταψήφισε κι αυτή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αν δεν είναι υποκρισία αυτό και ανεύθυνη πολιτική στάση τότε τι είναι; Ο καθένας θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των πολιτικών του ευθυνών και να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια έστω και τώρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κριαρά τι έχετε να πείτε για να πείσετε τους Χανιώτες να σας ψηφίσουν;
Κριαράς Ιωάννης: Εγώ δεν θα ζητήσω από κανέναν να με ψηφίσει. Πιστεύω όμως ότι στις δύσκολες περιστάσεις ο καθένας προσδιορίζει την στάση του με βάση τον προσωπικό κώδικα αξιών.
Σήμερα η πατρίδα μας, για άλλη μια φορά, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Οι εξελίξεις, αν δεν δείξουμε σοβαρότητα, θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες και δυσμενείς.
Είναι υπόθεση όλων μας. Κάθε Έλληνας, πρέπει και μπορεί, από το δικό του μετερίζι να αντιδράσει. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε ότι μας πληγώνει. Ο στόχος, ανεξάρτητα από την πολιτική προϊστορία του κάθε ενός μας, είναι κοινός. Να πάει ο τόπος μπροστά. Ο δρόμος που επιλέγει ο καθένας για να φτάσουμε στον κοινό μας στόχο μπορεί να διαφέρει αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία ακραίας αντιπαράθεσης και διχασμού.
Όσες φορές έχει συμβεί στην μακρά μας ιστορία ως έθνος, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.
Οι παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί όλων των αποχρώσεων έχουν, λιγότερο η περισσότερο, μερίδιο ευθύνης για ότι έχει συμβεί και έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο και τις εξελίξεις. Στο κενό που αφήνουν φεύγοντας κάτι νέο πρέπει να ανατείλει.
Η απόφαση μου να αναμειχτώ ενεργά οφείλεται στο αίσθημα χρέους και την πεποίθηση μου ότι δεν μπορούμε να μεταθέτουμε την ευθύνη μόνο στους άλλους. Η επιλογή μου να συμπορευτώ με την Δημοκρατική Συμμαχία, οφείλεται αφενός στην κεντρώα θέση της στο πολιτικό φάσμα που εκφράζει την μεγάλη πολιτική κληρονομιά των Χανίων, αφετέρου γιατί ως πολιτικός σχηματισμός δεν αρκείται στην κριτική και την αποτύπωση των προβλημάτων αλλά προτείνει λύσεις ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Η παρουσία της ΔΗΣΥ στην επόμενη πολυκομματική βουλή, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την είσοδο σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σας καλώ να μετατρέψουμε τον θυμό, την αγανάκτηση, την αδιαφορία σε ενότητα, προσπάθεια, δημιουργία.
Σε όποιο πολιτικό σχηματισμό και αν ανήκετε, επιλέξτε τους ηθικούς και άξιους. Υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Άλλωστε...
Εσύ διαλέγεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου