Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μιλούν ξεκάθαρα



Γιατί άραγε;
Ύφεση στο 5%, εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 19%, νέες μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές που θα κυμανθούν από 9,5% έως 10,3% προβλέπει στην ετήσια έκθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Προβόπουλος αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα φτάσει κοντά στο 5%. Η έκθεση προβλέπει ότι η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το τέλος του 2013 και μετά.
Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι χωρίς εφαρμογή του Μνημονίου η παραμονή της χώρας στο ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω.
«Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.
Αποφεύγουν τις καθαρές θέσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω ίσως και των προεκλογικών αναγκών των κομμάτων τους και ελλείψει ενός πραγματικά οργανωμένου δημόσιου διαλόγου και πραγματικών debate.
Η απουσία debate συμβάλλει αποφασιστικά στο να μην ξεκαθαρίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών με την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μετά τη Γαλλία να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές εκλογές. 
Το βράδυ της Κυριακής 6ης Μαΐου, μάλιστα, Βερολίνο και Βρυξέλλες, αναμένεται να παρέμβουν πιέζοντας την Αθήνα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή για την Ευρώπη και τη ρευστότητα που φέρνουν οι γαλλικές εκλογές, αλλά και η κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου